The Legend of Zelda – A Link to the Past

March 31, 2014 - TV- och datorspel

Det är inte heroin eller kokain som ger mig min dagliga fix, det är strategispel. Tursamt nog så är det något det finns hur mycket av som helst och ni kommer framöver att få se otaliga inlägg från mig där jag hissar och dissar olika strategispel. Eftersom jag i stort sett älskar dem alla så kommer det i första hand hissas och det är inte så ofta det kommer att dissas även om det naturligtvis finns strategi- och rollspel som lämnar lite att önska för spelaren. Hur som helst, det vore en stor synd och skam att inte tillägna det första strategispelsinlägget till The Legend of Zelda –  A Link to the Past som släpptes till Super Nintendo 1991 i Japan och 1992 i USA och Europa. Jag vet inte hur många gånger jag spelat igenom det här spelet och jag älskar det varje gång. De första gångerna jag spelade igenom spelet så förbluffades jag över att jag upptäckte nya saker varje gång jag spelade igenom det, trots att jag tyckte att jag varit noggrann med att försöka hitta och utforska allting när jag spelat igenom det tidigare.

Innan vi fortsätter att hylla detta fantstiska spel så ska jag gå igenom några sätt att spela spelet på för er som inte har kvar sin gamla Super Nintendo-konsol med fungerande handkontroller och spelet. Första, och kanske lättaste sättet är att helt enkelt ladda hem en nintendoemulator till sin dator och sedan ladda hem spelet från internet. Det är bara att söka på snes emulator download och sen på zelda rom download eller liknande. Var dock varsam då vissa av de sidor som kommer högt i sökmotorerna kan innehålla lite tvivelaktiga program som försöker att nästla sig in på datorn, alltså virus. Hur som helst, det går jättebra att spela direkt i datorn med hjälp av en emulator även om det kanske känns lite trist att man inte får den riktiga känslan utan en handkontroll. Vilket tar oss till metod två att spela det här spelet. Det är att surfa in till blocket och där söka efter Xbox. Den första Xboxen var nämligen väldigt smart då det går att både hårdvaru- och mjukvaruhacka den. Det i sig kan vara lite krångligt men är man hyffsat duktig på datorer och kan följa enkla beskrivningar så bör det inte vara några problem. Sök på software hack xbox eller xbins hos valfri sökmotor så bör du hitta det. Efter att man hackat Xboxen kan man installera snesemulator och spelet på den och sedan spela direkt i din TV med handkontrollen till Xbox. Det är visserligen inte exakt samma känsla som när man för första gången satt med Zelda i handen och spelade med originalhandkontrollen till sitt Super Nintendo men det är nära nog. Nästa, och det sista sättet som jag kommer att tipsa om här är att göra samma som ovanstående, fast till mobilen eller surfplattan. Om man väljer att spela i mobilen eller surfplattan så rekommenderar jag starkt att man pillar lite och fixar så att man via bluetooth kan spela med en trådlös playstation3-kontroll istället för med touchskärmen. Men det är personliga preferenser och det viktigaste är att spela spelet, inte exakt hur man går tillväga för att spela det. Zelda är nämligen ett sådant spel som alla som gillar spel MÅSTE ha spelat igenom minst en gång. Det fiffiga med Zelda är att trots den enkla grafiken och den hyffsat begränsade spelkonsolen som det släpptes till (med moderna mått mätt) så håller sig spelet än idag.

Det är många gamla spel som idagsläget är ganska trista at spela just för att de känns så gammalmodiga. Zelda må kännas lite gammalmodigt men det är så brilliant gjort och så otroligt välgjort och genomtänkt att det fortfarande är kul.

Så, vad är The Legend Of Zelda – A Link to the Past för spel egentligen?
Nintendos spelguide skriver följande om spelet ”Res bakåt i tid och fantasi till landed Hyrule; där finns både hjältar och trolldom. Under äventyrets gång hamnar du i fantastiska labyrinter, fängelsehålor, palats och skogar där skuggorna ruvar på… Ja, vad? Lär dig mäktig magi, hitta magiska föremål, lös den onde trollkarlens gåtor och hitta i det dolda kungariket Hyrule.

En ganska målande beskrivning faktiskt. Det är precis det man ska göra, lära sig magi, förbättra sin rustning och sina vapen och överlista trollkarlens gåtor och hitta det dolda kungariket Hyrule. Spelet börjar med att Link, huvudpersonen och den man styr genom spelet, vaknar ur en dröm av att han hör en röst som ber om hans hjälp. Rösten han hört är prinsessan Zeldas som sitter fängslad i slottets källare. Link har blivit ombedd att stanna i huset av sin farbror men trotsar dennes ord och ger sig ut för att ta sig in i slottet. Vägen in till slottet är blockad av vakter och lilla Link kan inte göra annat än att leta efter en alternativ väg in. På vägen hittar han sin skadade farbror som ger sitt sävrd och sin sköld till Link tillsammans med lyckoönskningar i hans uppdrag.

Han tar sig in i slottet och ned i dess källare där han, efter viss möda lyckas rädda Zelda. Zelda berättar för Link att äventyret nu, tyvärr inte ens är i närheten av över utan snarare precis har börjat. Det är nämligen så att den elaka trollkarlen Agahnim försöker öppna porten mellan ljusets och mörkrets världar. Han har kidnappat och sänt iväg sju visa prinsessor som håller porten till mörkrets värld stängd. Links uppdrag blir då att rädda dessa prinsessor och hindra Agahnim från att öppna porten till mörkrets värld. För att rädda prinsessorna och stoppa trollkarlen i sina onda planer måste Link använda all sin styrka och list och han måste även färdas mellan ljusets och mörkrets värld och övervinna alla faror. Link lär sig under spelets gång  också att Agahnim antaligen inte är den värsta skruken, utan han måste hitta och överlista den store Ganon.

Mer än så där tänker jag inte avslöja om spelets storyline eftersom det är till för spelaren att uppleva detta för första gången i spelet, inte läsa det på internet i förväg. Storyn i spelet är fenomenal. Endast Final Fantasy VII kan mäta sig med den och spelet är väldigt öppet och man måste verkligen ta sig tid att utforska kartan för att ta sig vidare i spelet och hitta de hemligheter som döljer sig överallt för att göra resan lättare.

Man får heller inte glömma en otroligt viktig detalj, soundtracket. Zelda har en av världens bästa theme-songs och den som spelat spelet vet precis vilken känsla i kroppen den fantastiska musiken ger även flera år efter att man spelat spelet. När man hör den låten känner man någon form av värme och lycka blubbla genom kroppen och behovet av att spela igenom spelet ytterligare en gång blir nästan outhärdligt. Det är bara att skynda sig hem, stänga av allt vad mobiltelefoner heter och än en gång ge sig in i spelets fantastiska värld och än en gång rädda Zelda och världen från ondskans mörka makter.