Poseidon: Master of Atlantis

March 26, 2014 - TV- och datorspel

Poseidon: Master of Atlantis är ett absolut nödvändigt expansion-pach till Zeus: Master of Olympus. Jag vill börja min nystart på bloggen genom att lyfta fram Poseidon: Master of Atlantis som råkar vara mitt favorit expansion-pack, alla kategorier.

Den som inte är bekant med vad för spel vi pratar om är det alltså en fråga om kanske världens bästa stadsbyggnads-spel. Man börjar med att bygga lite vägar och lite hus. Man ser till att ekosystemet fungerar i staden och börjar från grunden och uppåt. Sedan blir det mer och mer avancerat.

Poseidon med brunnskar

Annars finns det något helt annat som jag förknippar med Poseidon, nämligen statyn i Göteborg. Poseidon är en av de statyer som jag uppskattar mest i Sverige. Poseidon med brunnskar ligger i slutet av Avenyn på Götaplatsen. Poseidon är givetvis en avbild av den grekiska havsguden från den grekiska mytologin. Carl Milles är skulptören som skapat Poseidon. Carl Milles föddes i Knivsta 1875 och dog på Lidingö 1955.

Poseidon är gjord av brons och är omgärdat av ett brunnskar med sex olika mindre skulpturer. Poseidon mäter ca sju meter upp i luften och står alltså som man kan se på bilden i Brunnskaret som är en bit över dryga metern i höjd.

Milles designande brunnen med hjälp av ekonomiskt stöd från Charles Felix Lindbergs donationsfond. Brunnen stod färdigställd 1927. Fyra år senare, i september 1931, stod själva Poseidon-statyn klar. Men det var inte utan kontroverser. Många göteborgare tyckte att statyn var ful och såg märklig ut. Till och med Carl Milles tog kritiken till sig och erbjöd sig att göra modifieringar och till och med en helt ny staty. Vissa restaureringar gjordes 2010-2011.

poseidon_header